Talo paperilla ja talo valmiina

*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Te olette varmasti kaikki jo nähneet meidän hirsitalon ulkoapäin useammankin kerran ja osa teistä tietää myös, miltä se näytti silloin aikoinaan suunnitteluvaiheessa paperilla. Ajattelin kuitenkin vielä hieman avata tätä paperilta pystytysvaiheeseen ja valmiseen runkoon tapahtumaketjua sekä ottaa paremmin käsittelyyn meidän rakennusmateriaalin, hirren. Hirteen liittyy tiettyjä myyttejä, joista kumoamme tässä kaksi, joista toinen liittyy hirsitalojen designiin ja toinen rakennusteknisiin seikkoihin.

“#1: Hirsitalo on mökkimäinen eikä sovi kaupunkimaisemaan”

Monestihan hirsitaloihin liittyy tiettyjä vahvoja mielikuvia, ja jo pelkästään tämän meidän oman projektin myötä olen huomannut, miten paljon murrettavia myyttejä tämän päivän hirsirakentamiseen liittyy. Ensinnäkin se ensimmäinen ajatus hirsitalosta on lähes poikkeksetta hyvin mökkimäinen ja jollain tapaa vanhahtava. Jostain syystä moni kuvittelee, että hirsitalossa käytetään automaattisesti pyöröhirsiä ja talon kulmat ovat ristinurkkia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Nykyisin hirsitalo voidaan rakentaa modernia arkkitehtuuria ja designia hyödyntäen siten, että rakennustekniikkaa tuntematon henkilö ei edes välttämättä tunnista rakennusta hirsitaloksi.

Nollanurkka on käsitteenä vielä melko tuntematon ja helposti sekoitettavissa vaakapaneloituun seinään, joten moni on saattanut nähdä moderneitä hirsitaloja kaupunkialueiden katukuvassa tietämättään. Jos verrataan nollanurkkia perinteisiin ristinurkkiin, niin ero on siinä, että hirsiliitos jää nurkan sisään. Rakentaessa vuoronousun sijaan hirret tulevat tasanousuna eikä ristinurkkaa synny. Hirsien väliin jää myös tavanomaista niukempi sauma ja se luo huomattavasti modernimman fiiliksen sekä ulko- että sisäpuolelle. Minusta on ollut hauskaa katsella ihmisten ilmeitä siinä kohtaa, kun he näkevät ensimmäisen kuvan meidän talosta. Hämmennyksen jälkeen suurin osa varmistaa, että onhan kyseessä siis ihan pesunkestävä hirsitalo. Oi kyllä on!

Rivien välistä voi varmasti lukea, että olemme tähän mennessä olleet erittäin tyytyväisiä talovalintaamme. Terveellisyyteen ja puhtaaseen sisäilmaan liittyvien huippuominaisuuksien lisäksi painumaton hirsitalo myös näyttää meidän silmissä todella hyvältä. Design on ihanan minimalistinen ja kunhan talo saa vielä valkoista maalia kylkeensä tulee skandinaavinen muotoilu vielä paremmin esille. Ihan rakentamisen alkuvaiheessa vaihtoehtonamme oli rakentaa kivitalo, mutta näin jälkeen päin ajatus kivitalosta tuntuu jopa mahdottomalta. Nollanurkkainen hirsitalo on moderni, mutta samalla kuitenkin lämmin ja kotoisa. Se sulautuu myös kauniisti maisemaan.

“#2 Hirsitalo painuu, joten se vaatii aina jotain säätöä”

Ne puolestaan, joilla on jo etukäteen jonkin verran tietoa hirsirakentamisesta, eivät välttämättä ole modernin hirsitalon ulkomuodosta niin yllättyneitä, mutta yksi asia, johon lähes kaikki “kompastuvat” tässä kohtaa on hirren painuminen. Tai tarkemmin sanottuna painumattomuus. Rakennusvaiheessa moni on varmistellut ja kysellyt meiltä, miten olemme ottaneet huomioon hirren painumisen. Lause “tämä talo ei painu” on varmasti yksi eniten käyttämistämme talo-keskusteluissa.

Honka Fusion painumaton hirsi ei vaadi hirsitalojen perinteisiä painumisvaroja. Pitkän tuotekehityksen tuloksena syntynyt painumaton hirsi tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia ja ulottuvuuksia hirsirakentamiseen. Se mahdollistaa mm. suorat kiinnitykset eri materiaalien ja rakenteiden välillä. Talon runkoon voidaan siis yhdistää myös muita materiaaleja kuten tiiltä, betonia tai lasiseinää. Talon muotokaan ei ole enää niin rajoitettu, vaikka meidän talomme onkin aika klassinen, suorakaiteen muotoinen. Painumattoman hirren tuotanto on hyvin automatisoitua ja sen ansiosta puuosat erittäin mittatarkkoja, joka puolestaan mahdollistaa nopean asennuksen (katso video esimerkiksi talomme asennuksesta). Painumaton hirsi tehostaa työtä myös poistamalla painumisen aiheuttaman jälkisäätötyön. Modernien hirsitalojen uusi hieno ulkomuoto ja tehokkaammat rakennustavat eivät kuitenkaan poista, eivätkä millään tavalla vähennä hirsitaloille tyypillisiä huippuominaisuuksia, vaan ne ovat yhä yhtä ekologisia, kestäviä, hengittäviä ja turvallisia kuin ennenkin.

Talon mallista ja ulkoasuun liittyvistä toiveista olen jaaritellut jo usean postauksen verran, mutta yksi asia, josta en itse asiassa ole vielä puhunut on ikkunoiden sommittelu ja ikkunoiden ominaisuudet. Uudet innovaatiset ratkaisut antavat myös ikkunoiden suunnitteluun uusia vaihtoehtoja ja mahdollistavat mm. modernien yksityiskohtien tekemisen. Me päädyimme välitsemaan hyvin niukat yksityiskohdat ikkunalistoihin ja laittamaan ikkunat ns. ihan pintaan.

Ikkunoiden sommittelua mietittiin niin käytännöllisyyden, käytettävyyden kuin visuaalisuudenkin puolesta. Emme tietenkään halunneet, että ikkunat olisi sijoiteltu miten sattuu ympäri taloa, vaan että niissä olisi selkeä logiikka. Talon sivuseinämät ovat ikkunoiden puolesta hyvin vähäeleiset, mutta halusimme niiden olevan tietyllä tapaa identtiset, vaikka niitä ei samaan aikaan pystykään näkemään. Etu- ja takapihan ikkunat sen sijaan ovat kaikkea muuta kuin identtiset. Takapihalla on menty sommitettelu edellä ja etupihalla taas käytettävyys edellä. Etupihan ikkunat on kuitenkin pyritty asettelemaan niin, että ikkunoiden ylä ja/tai alareunat kulkisivat mahdollisimman hyvin samassa linjassa. Ikkunoiden sijoittelu tulee varmasti parhaiten esille kuvia katsomalla.

Halusin tämän postauksen myötä tuoda enemmän esille modernia hirsirakentamista, kertoa sen hyödyistä sekä korostaa, että ne hyvät hirsirakentamiselle tutut ominaisuudet ovat uusista mahdollisuuksista huolimatta yhä mukana. Edelleen on mahdollista valita se perinteisempi hirsitalomalli, mutta todella ilahduttavaa on, että Hongan innovaatioiden myötä sopivia vaihtoehtoja löytyy useampaan eri tyyliin ja moniin erilaisiin maisemiin. Talojen lisäksi myös vapaa-ajan asuntojen mahdollisuudet ovat tätä nykyä paljon laajemmat. Honkarakenteella onkin juuri nyt meneillään vapaa-ajan asuntoihin liittyvä tarjouskampanja, jossa on paljon upeita mökkiunelmia alennuksessa. Kannattaa käydä kurkistamassa varsinkin, jos mökkiasiat ovat ajankohtaisia!

XOXO
signature

What do you think?

4 Comments
 • Erica
  March 15, 2018

  Tämäpä olikin kiva juttu. Me haaveillaan säännöllisen epäsäännöllisesti hirsitalosta, joten näitä sinun kirjoituksiasi on ollut mukava seurata! 🙂

  • Kaisa
   March 16, 2018

   Kiva kuulla 🙂 mukaan vaan seurailemaan!

 • Katja
  April 14, 2018

  Moi Kaisa!

  Teille on rakentumassa todella hieno talo hienoon ympäristöön. Blogista, kuvista ja videoista saa hyvin vinkkejä omaan projektiin. Kiitos siis niistä! 🙂

  Meille on myös tulossa kaksikerroksinen Honkarakenteen talo ja nyt ovat pohdinnassa yläkerran makuuhuoneiden hätäpoistumistiet. Kuinka teillä toteutetaan ranskalaiset parvekkeet? Tuleeko erillinen kaide vai onko Piklaksen mallistossa ikkunaa, johon on integroituna lasikaide? Jos teillä ikkunoissa, niin voisitko laittaa kuvaa? Teilläkin ilmeisesti nämä ikkunat toimivat varateinä?

  • Kaisa
   April 15, 2018

   Moikka,

   Ensinnäkin mieletöntä, että teillekin on tulossa Honkarakenteen talo 🙂 Meillä on tosiaan nuo isot avautuvat ikkunat/ovet yläkerran kahdessa makuuhuoneessa ja ne ovat nimenomaan näitä hätäpoistumisteitä. Meille ne kaiteet tulevat samaan aikaan kuin muut kattoturvatuotteet (tikkaat rännit yms) joten vielä niistä ei ole antaa kuvaa. Itse asiassa tarkka malli on vielä päättämättä. Meille ei muistaakseni edes ehdotettu mitään vaihtoehtoa ikkunafirman kautta, vaan koko ajan on ollut tiedossa, että hankitaan ne itse. Kuvaan nämä varmasti sitten kun ovat paikoillaan. Harmi, jos minusta ei ollut tässä kohtaa tämän enempää apua.

   Kiitos kuitenkin, että seurailet projektia ja ihana kuulla, jos täältä on irronnut inspiraatiota omaan kotiin 🙂 Tsemppiä sinne projektiin <3

Previous
4+1 meidän keittiöstä