Talon rakentamisen vaikein osuus

Tuntuu ainakin tällä hetkellä olevan päätöksien teko. Koko ajan pitää olla tekemässä päätöksiä, väliaikaisia ja lopullisia, pieniä ja suuren suuria. Joku oli joskus laskenut kuinka monta päätöstä rakennusprojektin aikana tulee tehtyä. En muista tarkkaa lukua, mutta iso se oli.

Vaikka olen odottanut sisäpuolen hommien aloitusta kuin kuuta nousevaa, niin tällä hetkellä tuntuu ihan tuskaiselta yrittää tehdä päätöksiä pintamateriaalien suhteen. Olemme tutkineet laattavaihtoehtoja, miettineet maalien sävyjä, tuskailleet kaapistojen ovien malleja ja värejä sekä pohtineet lopullista lattiaa aivan liian kauan. Lopullinen onkin se sana, joka saa vatsan heittämään kuperkeikkaa ja kuristamaan kurkkua. Eihän se niin vakavaa ole, jos emme onnistu tekemään 100% täydellistä valintaa, mutta haluaisihan sitä nyt kuitenkin osua suhteellisen lähelle. Emme kumpikaan ole mitään varman päälle pelaajia, joten haluaisimme jotain hieman erikoista, mutta kuitenkin sellaista joka kestäisi aikaa.

Ongelmana tuntuu olevan se, että mikä näytti eilen hyvältä tuntuu tänään taas joko liian villiltä tai tylsältä. Meillä on ollut ehkä liikaakin aikaa ajatella. Siksi ajattelinkin ottaa nyt tulevien viikkojen aikana tavoitteeksi listata jokaisesta avoimesta asiasta ne potentiaalisimmat vaihtoehdot ja valita sen joka tuntuu parhaimmalta. Pintamateriaalien valinta on varmasti se yksi haastavimmista osista talonrakennuksesta, ehkä jopa se vaikein päätös, mutta ei tähänkään voi urhata loputtomasti aikaa. Uskon, että tässä asiassa, kuten monessa muussakin, kannattaa luottaa omaan intuitioon, jättää muiden (paitsi nyt ehkä puolison :D) mielipiteet taka-alalle ja tehdä niin kuin itsestä tuntuu hyvältä.

Äidin kanssa olen jonkin verran jutellut näistä pintamateriaalien valinnoista, sillä hänellä on siitä omakohtaista kokemusta melkein 30 vuoden takaa. Osa lapsuudenkotini pinnoista on uusittu vuosien varrella jo useampaan otteeseen, mutta monet ovat yhä alkuperäisiä. Ne 90-luvun taitteessa tehdyt päätökset eivät olleet niitä perinteisimpiä, eivätkä ehkä niitä edullisimpia, mutta äiti oli pitänyt päänsä ja hyvä niin. Nimittäin vasta nyt viime vuosina hänelle on tullut olo, että ehkä olisi aika hieman remontoida. Toivon, että onnistun tekemään yhtä aikaa kestävät valinnat kuin äiti aikoinaan, mutta en myöskään pelkää “epäonnistuvani” tässä. Sillä vaikka lopullisista päätöksistä puhutaan, niin eiväthän nämä lopullisia ole. Maailmassa on aika vähän asioita, jotka oikeasti ovat lopullisia ja siihen kategoriaan eivät todellakaan kuulu laatta- tai maalivalinnat. Vaikka talonrakentaminen totista puuhaa onkin, niin on hyvä yrittää säilyttää myös pieni rentous ja pilke silmäkulmassa.

XOXO
signature

What do you think?

4 Comments
 • Vippe
  October 30, 2017

  Voin niin samaistua tuohon tunteeseen! Meillä on talo rakentumassa muutamaa viikkoa teidän vauhtia edellä, ja innolla olen seurannut miten teillä on projekti sujunut. Päätöksiä tosiaan riittää päätösten perään, tuntuu ettei edes perässä pysy. Mutta voin lohduttaa että kyllä se tuosta helpottaa! Meillä oli juuri sama tilanne jokunen viikko takaperin, tuntui ettei mitään saa päätettyä ja ei tiedä edes mistä aloittaa kun kaikki vaikuttaa kaikkeen. Juoksimme kalustesuunnittelijan ja laatta- ja maaliliikkeen väliä pahimmillaan monta kertaa viikossa ja joka kerta tuntui tulevan vain lisää päätettävää eikä yhtään päätöstä. Mutta sitten kun sai jostain aloitettua ja tehtyä pari isompaa päätöstä, joista kuitenkin oli selkeämpi kuva kuin muista (lattiamateriaali, oleskelutilojen seinien väri), niin niiden mukaan lähtivät sitten muut asiat pikkuhiljaa rullaamaan ja yhtäkkiä meillä olikin kaikki materiaalit päätettyinä! Eli täydestä toivottomuudesta lopullisiin valintoihin (joista en vieläkään *kop kop* ole muuttanut yhtäkään) ihan parissa päivässä! Valoa tunnelin päässä siis on, kun vaan antaa päätösten tekeytyä tarpeeksi kauan 😉

  • Kaisa
   October 30, 2017

   Kiitos näistä lohduttavista sanoista 😀 <3 Mäkin uskon siihen, että pala palalta se alkaa sitten rakentumaan ja isommat päätökset varmasti vievät asiaa sitten heittämällä eteenpäin. Tsemppiä sinne myös urakkaan ja mukavaa syksyn jatkoa! 🙂

 • svi
  November 4, 2017

  Työskentelen itse rakennusalalalla ja näen viikottain millaista ihmisten on tehdä valintoja asuntoihinsa. Muistaa vaan juuri tuon ettei mikään ole lopullista niin kyllä siitä kaikki kuitenkin ovat selvinneet! 😀
  Kannattaa valita sellaiset materiaalit jotka on “vaiketa” tai kalliita vaihtaa mahdollisimman aikaa kestävänä. Niitä mitä on helppo, nopea ja halpa vaihtaa vaikka jo muutaman vuoden päästä kun kyllästyy.
  Esimerkiksi vedeneristetyt kylpyhuoneiden laatat on kalliita ja työläitä vaihtaa (ellei jätä varaa laatoittaa päälle), kuten myös keittiötasot, kiinteät kalusterungot, ovet, ikkunat, listoitukset on työläitä tehdä. Kun taas seiniä on kivempi maalailla/tapetoida uudestaan vaikka vuosittain! Keittiössä kaappien vetimet on helppo vaihtaa, ovet voi maalata, välitilan laatoitus vaihtaa, jne..
  Ja kun valitsee pintamateriaaleiksi laadukkaita tuotteita, niitä pystyy käsittelemään ja maalaamaan myös 10 vuoden päästä. Ei aina tarvitse silloinkaan vaihtaa uutta. Pääsee huomattavasti halvemmalla ja nopeammin.
  Tsemppiä teillekin! On se palkitsevaan sitten kun saatte projektin valmiiksi. 🙂

  • Kaisa
   November 4, 2017

   Kiitos paljon näistä vinkeistä! <3 Näin olen amatöörinä myös pähkäillyt, että niihin vaikeimmin vaihdettaviin kannattaa ehkä valita ne aikaa kestävimmät 🙂

Previous
Ostokriteerinä monikäyttöisyys