Tässä on meidän unelmien talo

*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Viimeiset pari viikkoa olen malttamattomana odottanut tätä hetkeä, kun pääsen vihdoin esittelemään teille meidän tulevan talon piirustukset. Kertomaan siitä, kuinka suunnitteluprojekti lopulta sujui, mitkä asiat tuottivat päänvaivaa, mistä luovuimme, mitä lisäsimme. Mikään kivinen tie tämä ei ollut, mutta muutamaa asiaa mietimme pidempään ja pari erinomaista oivallusta tehtiin matkan aikana.

Pari kuukautta sitten kirjoitin teille postauksen siitä, miten olimme päätyneet talotoimittajan kohdalla Honkarakenteeseen ja valinneet talomalliksemme muutosmallin heidän Lounatuuli-mallistaan. Valinta tuntuu edelleen kaikin puolin oikealta ja vaikka suunnitteluvaihe pari kuukautta aikaa ottikin, emme tekisi tässä kohtaa mitään toisin.

Koko rakentamisen lähtökohtana oli merenrantatontti ja siinä seisova vanha talo. Vaikka päätimme sen myydä ja siirtää, emme kuitenkaan halunneet jättää sitä taaksemme kokonaan. Olihan kyseessä koko alueen ensimmäinen talo, jonka ympärille alkoi tupsahdella ensimmäisiä uusia taloja miltei sata vuotta sen jälkeen, kun tämä vanha oli rakennettu. Halusimme säilyttää vanhan talon hengen ja piirtää siitä modernin 2010-luvun version, joka istuisi täydellisesti etelärantaiselle tontille.

Suunnitteluprojektin alkaessa pöydällä olivat meidän omat piirustukset ja toiveet sekä Honkarakenteen Lounatuuli-malli. Niistä lähdettiin yhdistelemään osia, joista lopulta muodostui meidän unelmien talo. Hongan hirsien design mahdollisti sen, että pystyimme tuomaan uuteen moderniin kotiimme palan vanhan talon historiaa. Modernia hirsirakentamista tarjoavan Honkarakentaan innovaatioiden ansiosta meidän tuleva talo saattaa maallikon silmiin näyttää sekä ulkoa- että sisäpuolelta tavalliselta puutalolta. Toki hirsi on hieman leveämpää, mutta nollanurkkien vuoksi sitä voi olla vaikea erottaa puutalosta. Perinteiset ristinurkat eivät olisi edes menneet läpi rakennusluvassa.

Toinen tärkeä asia Honkarakenteen designissa, joka mahdollisti meidän modernin hirsitalon, oli heidän painumaton hirtensä “Honka Fusion“. Sen ansiosta hirrelle tavanomaista painumisongelmaa ei ole ja julkisivuihin voidaan ujuttaa monia muita materiaaleja kuten terästä, lasia ja kiveä. Kuten ehkä muistatte, juuri painumisen vuoksi me emme pystyneet laajentamaan vanhaa taloa, kuten olimme ajatelleet. Tämä painumaton hirsi sopii myös julkisrakentamiseen. Honkarakenne on juuri julkistanut sopimuksen 34 päiväkodin rakentamisesta eri puolelle Suomea vuoteen 2020 mennessä. Ensimmäisten päiväkotien rakennustyöt aloitetaan jo tänä vuonna. Hieno uutinen myös sen puolesta, että tällä pystytään varmasti vähentämään päiväkotien homeongelmia ja sitä kautta parantamaan sekä päiväkodin lasten että aikuisten hyvinvointia päivän aikana.

Mekin odotamme innolla sitä hetkeä, kun pääsemme itse kokemaan, miltä eläminen hirsitalossa tuntuu. Siihen on tosin vielä tovi aikaa. Suunnitteluvaihe on kuitenkin saatu nyt päätökseen ja sen antoisimpia hetkeä olivat ehdottomasti ne, kun kerroimme muutostoiveistamme Honkarakenteen suunnittelijalle ja saimme pikaisesti rakentavia sekä asiantuntevia vastauksia sekä neuvoja siitä, kuinka muutokset kannattaisi toteuttaa. Kaksi kuukautta kuvien jumppaamiseen meni, mutta se oli juuri sopiva aika makustella ja miettiä, mitä ihan oikeasti halusimme. Jos mietitään suunnitteluvaihetta siltä kantilta, kuinka hyvin myyjä ymmärsi asiakkaan tarpeita, niin voidaan kyllä sanoa tämän onnistuneen loistavasti.

Saanen esitellä meidän tuleva talomme:

2-kerroksinen, valkoinen hirsitalo. Meren puolella suuret ikkunat.

 

 

Pääsisäänkäynnin lisäksi toinen sisäänkäynti talon sivulla (toisella sivulla tekninen tila).

Kerrosala yhteensä 204,5 ja huoneistoala 186,5 neliötä.

Alkuperäiset toiveet ja toteutuneet unelmat

– Halusimme ehdottomasti kunnioittaa vanhan talon historiaa ja osittain siitä syystä valitsimme rakennusmateriaaliksi hirren. Sen lisäksi meillä oli toiveena saada siirrettyä edes jotain vanhan talon muotokielestä ja värityksestä uuteen. –  Tämä näkyy talon muotokielessä ja materiaalivalinnassa, tämä toive toteutui paremmin kuin olisimme ikinä uskoneet.

-Paljon paljon valoa. Halusimme talolta valoa, tilan tuntua ja avaruutta. Se tarkoitti normaalia korkeampaa huonekorkeutta, isoja ikkunoita ja yhtä suurta täyskorkeaa tilaa. – Huonekorkeus on sekä ala- että yläkerrassa normaalia korkeampia (alhaalla 280, ylhäällä 267), meren puolen ikkunat ovat lähes lattiasta kattoon asti ja “erkkerin” kohdalle jäi 28 neliön kokoinen täyskorkea tila (yli 6m). Myös tien puolen ikkunoita suurennettiin rakennusvalvonnan suosituksesta, nyt ne näyttävät paljon harmonisemmilla ja antavat niin ikään enemmän valoa huoneisiin.

– Vaikutteita skandinaavisesta muotoilusta ja ranskalaisesta arkkitehtuurista. Itse toivoin taloomme myös ripauksen Hamptonin luksus loma-asunnoista. – Sisustus tulee näyttelemään isoa osaa myös tässä, mutta kyllä koen, että onnistuimme tuomaan ripauksen kaikkia haluamimme tyylisuuntia myös talon ulkoasuun. 

– Minä haaveilin ristikoista ikkunoissa ja Teemu puolestaan dynaamisista vastakohdista. – Ristikot ikkunoissa, JEE! En kestä miten kauniit ne näyttävät jo piirustuksissa, saati sitten valmiina. Kuten huomaatte, päädyimme lopulta valkoisiin ristikoihin ja ikkunanpokiin.

 Toimivuutta ja tehokkuutta. Erityisesti kodinhoitohuoneen, säilytysratkaisujen ja keittiön osalta halusimme painottaa käytännöllisyyttä perheemme arjessa. – Siirsimme alkuperäisestä Lounatuuli-mallista kodinhoitohuoneen toiselle puolelle taloa, koska halusimme sen olevan kylpyhuoneen yhteydessä. Halusimme myös saada sinne oman sisäänkäynnin tulevan autotallin puolelta ja tehdä siitä ns. kuraeteisen. Tämän asiosta pääovi on nimensä mukainen ja sen eteinen säilyy toivottavasti arkenakin edes aavistuksen siistimpänä. Yläkerran toimivuutta lisäsimme viime hetkellä vaihtamalla talon sivuilla olleet kaksi ikkunaa ranskalaisiksi parvekkeiksi. Niiden avulla saimme tehostettua yläkerran ilmanvaihtoa ja luotua mahdollisuuden tuulettaa petivaatteet suoraan makuuhuoneista.

– Näyttävän, lasisen uloskäynnin meren puolelle. Takaovi saisi olla isossa roolissa. – CHECK! Takaovena meillä on liukuovet, joiden ansiosta erkkerin oleskelutila jatkuu kesäisin terassille saakka. En osaa vielä edes kuvitella, miten mahtavaa tämä tulee olemaan.

Oikeastaan ainoat asiat, jotka jätimme pois alkuperäisistä suunnitelmistamme olivat kylpyhuoneen yhteyteen tehty pukeutumistila ja ovi kylpyhuoneen ja eteisen välillä. Nyt kulku sinne on kodinhoitohuoneen kautta, mutta se ratkaisu oli lopulta toimivampi, vaikkei ehkä esteettisesti yhtä hyvä. Halusimme pitää kylpyhuoneen ja saunan maltillisen kokoisena, mutta kuitenkin avarana. Tulevaisuudessa “pääsauna” tulee olemaan rantasaunalla, josta haluamme sitten tehdä hyvin kutsuvan näköisen sekä itsellemme että myös vieraille.

– Kaikista tärkein kriteerimme oli kokea meri ja sen vahva läsnäolo heti pääovesta sisään käydessä. Halusimme, että meri näkyisi ja tuntuisi niin monessa huoneessa kuin mahdollista. Halusimme ottaa kaiken irti maisemasta ja rantatontista. – Tätä toivetta painotimme joka välissä ja sen toteutumisen Honkarakenteen suunnittelija on kyllä varmistanut niin viimeisen päälle, ettei meillä ole epäilyksiäkään tämän suhteen. Ikkunat merelle päin ovat kerrassaan mahtavat ja esteetön näkymä etuovelta suoraan merelle tulee varmasti olemaan jokaisella kerralla aina yhtä pysäyttävä. Pelkästään tämän vuoksi voin kutsua tätä meidän unelmien taloksi.

XOXO
signature

What do you think?

4 Comments
 • Emmi / Me Time
  March 19, 2017

  Eikä, näyttää ihan huipulta! Tuskin maltan odottaa, että tämä valmistuu 😀

  • Kaisa
   March 22, 2017

   Mä myös 😀 Haluisin jo päästä tekemään sisähommia ja muuttamaan asap! 🙂 Noh, onneksi aika kuluu suht nopeaan!

 • Rebecca
  March 22, 2017

  Teidän talosta tulee aivan ihana! Itselläkin alkaa talonrakennuskuume iskeä..

  • Kaisa
   March 22, 2017

   Ulkokuori näyttää kyllä ihanalta, mutta sisäpuoli tulee olemaan varmasti vieläkin ihanempi. Ainakin jos minulta kysytään 🙂 Harmi että talon rakentaminen ottaa näin pitkän aikaa, tekisi mieli näyttää kaikki heti ja päästä jo asumaan taloon 😀

Previous
Travel bucket list