Ehdoton lemppari jälkiruokani Crème Brûlée tai espanjalaisittain Crema Catalana maistuu joka ikinen kerta taivaalliselta, oli se sitten itse tehty tai ravintolassa tilattu. Päätettiin lauantaina kokata pitkästä aikaa kolmen ruokalajin illallinen ja tehdä jälkiruoaksi tätä suurta herkkua. Perinteisen version lisäksi tein kaksi kokeiluversiota eri makuyhdistelmillä. Alkuperäinen resepti kuuluu näin:
3,3 dl kuohukermaa / 1dl maitoa / puolikas vaniljatanko / 4 keltuaista / 1/2 dl sokeria
Kuumenna kattilassa hiljalleen kiehumispisteeseen kuohukerma, maito ja puoliksi halkaistu vaniljatanko sekä sen sisältä kaavitut siemenet.
Vatkaa keltuaisia ja sokeria hetki kulhossa. Lisää niiden joukkoon kuuma kermamaito ohuena nauhana koko ajan varovasti sekoittaen. Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin. Laita annosvuoat uunipellille ja uuniin. Lisää pellin pohjalle kuumaa vettä sen verran, että vuoat peittyvät puoleen väliin asti. Kypsennä uunin alaosassa 190°C n. 20-30 minuuttia kunnes pinta on saanut väriä ja massa on hyytynyt tarpeeksi. Jäähdytä annoksia 2-3 tuntia jääkaapissa.
Ennen tarjoilua ripottele pinnalle sokeria ja paahda kaasupolttimella pinta rapeaksi. Itse olen todennut tomusokerin kaikista parhaimmaksi. Fariinisokeri ja tavallinen hieno sokeri eivät sovellu tähän läheskään yhtä hyvin.
Mikäli kaipaat perinteiseen makuun hieman jotain uutta kannattaa kokeilla esimerkiksi maustaa seos eri mausteilla tai lisätä hedelmiä vuoan pohjalle. Itse laitoin toiseen kokeiluversioon tuoreesta mangosta paloja ja toiseen kaavin yhden passionhedelmän lihan. Passionhedelmä oli näistä meidän molempien suosikki. Aikaisemmin olen testannut mm. appelsiinin kuorta ja kanelia, jotka sopivat todella hyvin jouluiseen jälkiruokaan. Tarkoitus olisi vielä kokeilla ainakin lempimaustettani kardemummaa ja suklaata!
ps. Suuri kiitos vielä kaikille edelliseen postaukseen kommentoineille xx! Oli erityisen ihanaa huomata miten moni teistä on seurannut Sí Modaa jo pidemmän aikaa, muttei ei ehkä ole aikaisemmin kommentoinut. Vaikka tiedänkin teidän siellä olevan, niin on se aina yhtä kiva saada konkreettisia todisteita kommenttien muodossa.

Sara
October 22, 2013Millä ohjelmalla muokkaat kuviin nuo tekstit? Niin hyvää muuten tuo jälkkäri 🙂
casey
October 22, 2013Photoshopilla 🙂 näin on!
Eve
October 22, 2013Oi, näyttää herkulta! Pitänee hankkia poltin itselleen joululahjaksi, että pääsis tekemään 🙂
casey
October 22, 2013Suosittelen! Tää on mun lemppari kapistus keittiössä nykyään 😀