Tonttia etsimässä

Ajattelin seuraavaksi puhua hieman tontista, sen etsimisestä ja löytämisestä. Se ei nimittäin ole ihan niin yksinkertainen projekti miltä ehkä kuulostaa.

Tontin löytymiseen vaikuttaa moni asia. Sen oikean löytymiseen voi mennä vuosia ja useimmiten etsinnän aikana joutuu karsimaan omista vaatimuksistaan. Tai jos ei karsi, niin voi jäädä tontti haaveeksi. Monesti käykin sitten niin, että sitä turhautuu jo etsintään ja lopulta se oma tontti tulee eteen juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa.

tumblr_mzysj1bZbd1t3vjhso1_500

Meidän tapaus oli ehkä kivuttomimmasta päästä, koska täydellinen tontti tuli eteen ennen kuin olimme kunnolla päässeet edes vauhtiin etsinnöissä. Toki olimme vilkuilleet paikkoja sillä silmällä jo useamman vuoden ja tiesimme mihin kaupunkiin haluaisimme talon rakentaa. Ensimmäinen asia tontin etsinnässä onkin rajata alue, jolta tonttia etsitään. Sijanti on pidemmän päälle makukysymys, johon vaikuttavat monet asiat aina sukulaisista, työpaikkoihin ja lähellä oleviin palveluihin. Myös hintataso näyttelee tässä kohtaan suurta roolia. Siitä päästäänkin seuraavaan isoon asiaan, nimittäin budjettiin. Se määrää loppujen lopuksi sen, miltä alueelta ja minkälaisen tontin sitä pystyy ostamaan tai vuokraamaan. Tonttejahan tosiaan on tarjolla kahdenlaisia, sekä omistus- että vuokratontteja. Kummassakin omat hyvät ja huonot puolensa. Me päädyimme omistustonttiin.

Kun budjetti ja mieluinen sijainti ovat tiedossa on ehkä hyvä tutkia alueen tulevaisuuden näkymiä. Tätä työtä mieheni teki kevään aikana PALJON. Hän soitteli eri tahoille ja jutteli lukuisten eri ihmisten kanssa. Meidän kohdalla suurin kysymys olikin se, onko näitä meidän unelmatontteja enää tulossa lisää? Koska esimerkiksi juuri rantatontit hupenevat kokoajan, oli oleellista tietää mikä tilanne on tulevaisuudessa. Rakentamatonta rantaviivaa kun ei noin vain ilmesty lisää. On hyvä selvittää miten alue on kaavoitettu. Tietoa saa mm. henkilöltä, joka vastaa kunnan kaavoituksesta (kaupungin kaavoitusarkkitehti/maisemakaava-arkkitehti). Kaavoituksista selviää minkälaisia tontteja alueelle on tulevaisuudessa mahdollisesti tulossa. Meidän kohdalla kävi selväksi, että rantatontteja ei alueelle eikä sen lähelle ole enää tulossa, joten mahdollisuutemme oli tässä ja nyt. Onneksi tartuimme siihen!

Omistustontteihin on tartuttavat silloin, kun mahdollisuus on, mutta esimerkiksi vuokratontteja pystyy varaamaan. Tontteja myyvät yksityishenkilöt, kunnat ja valtio. Kunnan sivuilta löytyy vapaana olevat tontit, varatut tontit, myytävät sekä vuokrattavat tontit. Mikäli tonttitilannetta haluaa siis omalla kunnalla tutkia, kannattaa käydä kunnan sivuilla selaamassa nämä läpi.

Hyvän pohjatyön jälkeen on kivempi lähteä ostamaan/vuokraamaan sitä omaa tonttia. Kun sijainti ja budjetti on tiedossa, on syytä miettiä konkreettisesti oman tontin toiveita. Minkä kokoinen tontti? Onko se ranta- vai maatontti? Tasamaa- vai rinnetontti? Mihin rajoittuu (puistoon, metsään yms.)? Mihin ilmansuuntaan tontti on? Monet näistä määräytyvät varmasti alueen mukaan, vaikkakin monilla aluella on myös valinnanvaraa tässä suhteessa. Mutta vaikka tontin “malli” eroaisikin naapurin omasta, on muistettava ettei alueelle saa välttämättä rakentaa ihan täysin oman maun mukaista taloa. Rakennustapaohjeet määritellään aina kaava-alueen mukaan. Esimerkisi ihan joka alueelle ei saa rakentaa kaksikerroksista puutaloa harmaalla katolla. Kerroksien määrällä, talon päämateriaalilla ja jopa katon värillä sekä mallilla on väliä. Ohjeita noudatetaan yhtenäisen ilmeen säilyttämiseksi.

Meidän kohdalla tämä tulee olemaan mielenkiintoinen projekti, koska tontillamme oleva talo on ainut ks. alueelle pystyssä oleva vanha talo ja sen yhdistäminen uusiin 2010-luvulla rakennettuihin taloihin on haastava ja mielenkiintoinen projekti. Mainitsinkin jo jossain kohtaa, että tarkoituksemme on talon kunnostamisen lisäksi laajentaa asuinalaa. Tontillamme on nimittäin rakennusoikeutta jäljellä yli puolet. Rakennusoikeuden määrän tarkistaminen tontin ostossa onkin hyvin oleellinen asia. Myös siinä kohtaa, jos tontilla on jo rakennuksia. Kun aletaan puhua tontille rakennettavista rakennuksista on myös hyvä tarkistaa tontin maapohja. Se määrää pitkälti sen kuinka paljon pohjatöitä tontti vaatii ennen varsinaista talonrakennusta. Niissä kustannukset voivat nousta yllättävänkin korkeiksi, jos maaperä vaatii paljon töitä.

Meillä on tontin raivaustyöt jo aloitettu raivaamalla ylimääräiset puut. Sitä seuraa yleensä maansiirto- ja muut pohjatyöt. Meillä on mahdollisesti aikomuksena tänä syksynä vielä raivata rantaa kaislikon alta, mutta muuten aika menee suunnittelutöihin. Aionkin pian puhua siitä, mitä meillä on oikein mielessä tontin ja talon suhteen. Sen verran voin jo sanoa, että tämä jo vanha talo tuskin jää ainoaksi rakennukseksi tontillemme 😉

____

Kuvitukseksi tähän postaukseen ikuinen Grey-fani valitsi tietysti “house of candles”- kuvan. “I believe we can be extraordinary together rather than be ordinary apart”

XOXO
signature

What do you think?

4 Comments
 • Laura
  September 26, 2015

  Voi kuinka hassua, että löysin blogisi juuri tänä aamuna (vain selaamalla Suomen blogimedian blogeja, en siis googlesta 😉 ). Olemme itsekin löytäneet oman unelmatonttimme, muutaman kuukauden etsimisen jälkeen. Ja sanasi ovat kuin omasta suustani!

  • Kaisa
   September 26, 2015

   Kivaa, että löysit tänne! 🙂 Tervetuloa ja onnea omasta tontista!

 • mariiy
  September 30, 2015

  Oletteko harkinneet purkaa vanhaa taloa pois tontilta? 🙂

  • Kaisa
   October 1, 2015

   Joo kyllä me sitä harkittiin, mutta ei ainakaan näillä näkymin pureta. Se on sen verran hyvässä kunnossa ja mielestäni sillä tapaa arvokas, että on tosiaan ainut pystyssä oleva vanha talo tuolla alueella. Laitan piakkoin tulemaan hieman inspiraatiokuvia siitä mitä haluaisimme talolle + laajennukselle tehdä. Sitten alkaakin se kartottaminen, että miten ja kuka tällaiseen urakkaan lähtisi…

Previous
Good start