Tutorial: Midimittainen kellohame

SI MODA MIDIMITTAINEN KELLOHAME TUTORIAL00

Monet ovat niin kovasti toivoneet ompelu- ja tuunaustutorialeja, että otin vihdoin itseäni niskasta kiinni ja tein ensimmäisen. Valitsin tekotavaksi koulutusta tutut tasokuvat. Kertokaa rehellinen mielipide ohjeiden selkeydestä yms. Parannusehdotukset otetaan ilolla vastaan! 

Ensimmäisessä ompelu-tutorialissa neuvotaan kuinka ommella midimittainen kellohame. Itse tein vastaavan vajaa kuukausi takaperin blogigaalaa varten. Lisää kuvia hameesta löytyy täältä sekä täältä. Kankaan ostin Eurokankaasta ja se on pääosin puuvillaa. Se hengittävä, tarpeeksi jäykkä, eikä se rypisty käytössä. Kangasta valitessa kannattaa kiinnittää edellä mainittujen lisäksi huomiota kankaan paksuuteen. Se ei saa olla liian “lirua”, mutta ei missään nimessä liian paksuakaan. Kankaan tulee olla ehdottomasti kudottu, trikooneuloksille on sitten ihan omat kaavat ja ohjeet.

Kankaan määrä riippuu haluamastasi hameen pituudesta ja kankaan leveydestä. Mikäli kangas on hyvin kapeaa, on molempiin sivuihin laitettava sauma. Tällöin tarvitset kangasta kaksi kertaa haluamasi pituuden verran. Kankaan lisäksi tarvitset n. 20cm piilovetoketjun. Halutessasi voit tehdä hameeseen myös vuorin.

SI MODA MIDI KELLOHAME TUTORIAL

Kaava: Mittaa haluttu hameen pituus ja vyötärön ympärys (niin, että väliin mahtuu 1-2 sormea). Mittaa kaavapaperin laitaan hameen pituus. Piirrä siitä suorakulmion avulla hameen toinen sivu. Väliin tulee jäädä 1/2 vyötärön mitta (kaarevana). Mittaa vyötärön keskikohdasta hameen pituus ja piirrä siitä saadun apupisteen avulla kaareva helma.

Leikkuu: Aseta kangas kaksinkerroin. Aseta kaava kankaan päälle niin, että toinen hameen sivuista on taitteen suuntaisesti. Jätä saumavaraa tarpeen mukaan. Leikkaa vyötärökaitale taitteelta mittaamalla 1/2 vyötärön pituus + saumavarat. Vyötärökaitaleen on hyvä olla n. 5cm levyinen valmiina. Tällöin leikattaessa leveys on oltava kaksinkertainen + saumavarat.

SI MODA MIDI KELLOHAME TUTORIAL. 2

 

Ompelu:

Vaihe 1. Aloita ompelu aukinaisesta sivusaumasta. Huolittele se tarpeen mukaan ja ompele suoralla ompeleella vetoketjuun asti. Käännä hame oikein päin.

Vaihe 2. Taita ja silitä vyötärökaitale kaksin kerroin oikea puoli ylöspäin. Ompele toinen reuna kiinni hameen vyötäröön (oikeat puolet vastakkain).

Vaihe 3. Kiinnitä piilovetoketju. Käännä vyötärökaitaleen toisen reunan saumavarat “sisään” ja tikkaa kaitale umpeen. Mikäli kangas on herkästi purkautuvaa, tee helmaan sopiva päärme. Esimerkiksi rullapäärme sopii hyvin ohuille kankaille. Jämäkät puuvillakankaat on helpompi tikata millipääreen avulla. Itse en huolitellut helmaa, koska kangas on leikattu täysvinoon ja se ei purkaudu helposti. Lisäksi nämä “raakareunat” ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja muutenkin.

XOXO
signature

What do you think?

5 Comments
 • Sinkkytypy
  April 28, 2014

  Kiva kun mainitsin sen!

 • ely
  May 19, 2014

  Yksinkertaisen oloinen ohje, onnistuis ehkä multakin! Tuli vaan mieleen että miten pitkä olet ja miten leveää kangasta käytit? Mietin vaan saanko standardi 150-leveästä noin pitkää yhdellä saumalla.

  • casey
   May 19, 2014

   Oon 160cm ja ainakin mulle sai tehtyä (tais olla viel 145cm leveetä). Jos olet huimasti minua pidempi niin voi olla, että joudut tekemään useammalla saumalla 🙂

 • oona
  July 10, 2014

  Ihana,kun joku on tehny näin idioottihelpon ohjeen… Ite oon tuskitellu ton vyötärö mitan kanssa,kun oon käyttänny jotain mystistä (koulussa opetettua) laskukaavaa siihen 🙂

  • casey
   July 11, 2014

   Tää on kyllä tehty niin rautalangasta vääntämällä että 😀 hyvä jos toimi!

Previous
Vanilla
Tutorial: Midimittainen kellohame