Uusi postaussarja: Vaatehuolto

*Yhteistyössä Lenor

Lupailin syksyn tullen aloittaa muutamat uudet postaussarjat. Si Moda ministä on nähty jo pari postausta, mutta nyt olisi vuorossa aivan erilainen sarja, joka kuitenkin liittyy vaatteisiin ja tyyliin. Nimittäin ajattelin vihdoin ja viimein ottaa itseäni niskasta kiinni ja toteuttaa paljon toivottuja postauksia liittyen vaatehuoltoon. Tämä laajenee varmasti ajan myötä vaatteiden materiaaleihin ynnä muihin sellaisiin, mutta aloitetaan niinkin yksinkertaisella aiheella kuin pyykinpesu. Ajattelin tässä ensimmäisessä postauksessa pohtia ihan vaan ihmisten suhtautumista pyykkäykseen ja erilaisia pyykinpesu-rutiineja. Tartun myös aiheeseen nimeltä huuhteluaineen käyttö.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitä ennen on kuitenkin pakko kertoa eräs, jopa hiema nolo, tosiasia. Nämä kaikki vuodet, jotka olen mieheni kanssa asunut yhdessä, on hän hoitanut meillä pääasiassa pyykkäyksen. Ja ihan vapaaehtoisesti! Minä olen ollut se kapellimestari keittiössä ja yleisessä siivouksessa/järjestelyssä, mutta hän on halunnut pyörittää pyykkirumbaa. Tästä huolimatta koen, että olen ihan tarpeeksi pyykännyt elämäni aikana puhuakseni aiheesta blogissa.

Pyykinpesu on meidän kaikkien arkeen kuuluva askare. Toiset pitävät siitä, toiset eivät. Toiset pyykkäävät päivittäin, toiset kerran viikossa. Tähän vaikuttaa tietysti pesua vaativien tekstiilien ja vaatteiden määrä eli perheen koko. Meillä kaikilla on varmasti omat pyykkirutiinimme. Minä tykkään lajitella koko pyykkikorin sisällön kerralla omiin kasoihin ja pyykätä esimerkiksi kolme koneellista putkeen. Pyrin tietysti pesemään aina täysiä koneellisia. Lajittelussa kannattaa värin ja suosituslämpötilojen lisäksi verrata materiaaleja. Eri materiaalit kestävät pesua eri tavoin. Monista koneista löytyy tänä päivänä esimerkiksi synteettisille kuiduille, puuvillalle, silkille ja villalle omat pesunsa. Ennen koneeseen laittoa tarkistan aina taskut ja käännän vaatteet tarvittaessa nurinpäin. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin huomata, että farkkujen taskuun jäi nenäliina. Rintaliivit olisi hyvä pestä pesupussissa, mutta jotenkin sitä mukamas “unohtaa” käyttää sitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pesuaineiden valinnan olen jättänyt pääsääntöisesti miehelleni. Nyt käytössä ovat olleet vauvan iholle sopivat tuotteet, koska hänen pyykkejään melkein joka pesussa pestään. Monet varmasti ostavat pesu- ja huuhteluaineet mahdollisia allergioita silmällä pitäen, mutta mitkä ovat teidän valintakriteerinne? Tuoksu? Hinta? Riittoisuus? Kiva pullo?  Tärkeäähän on mahdollisten allergioiden yms. ohella muistaa valita pyykinpesuaine pestävien värien ja materiaalien mukaan. Valko- ja kirjopyykille on syystäkin omat aineensa. Itse tykkään pyykinpesussa käyttää välillä myös huuhteluainetta. Sehän ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta tietyissä tapauksissa siitä on hyötyä.

Tämä ja tulevat pyykkipostaukseni (eivät siis kaikki vaatehuoltoon liittyvät postaukset) on toteutettu yhteistyössä Lenorin kanssa, joka on uusi vasta lanseerattu huuhteluaine. Mitä uutta Lenorissa on? Kuten hajuvesissä, siinä on ensi-, sydän- ja pohjatuoksut. Pyykit tuoksuvat heti koneesta tultua, mutta käytössä vaatteisiin kohdistuva kitka vapauttaa huuhteluaineen tuoksuja vähitellen lisää. Huuhteluaineen valmistuksessa on tehty yhteistyötä johtavien hajuvesivalmistajien kanssa ja tämä “tekninen ominaisuus” saa vaatteet tuoksumaan puhtailta pidempään. Kuulostaa melko hurjalta eikö?

Haluan tässä välissä muistuttaa, että huuhteluaineiden käyttö jakaa varmasti mielipiteitä. Itse olen oppinut käyttämään huuhteluaineita jo kotona. Koska meillä ei kenellään ole koskaan ollut mitään allergioita, olemme huoletta voineet käyttää niitä. Toki on tärkeää tietää minkälaisten tekstiilien kanssa ainetta sopii käyttää. Koen, että huuhteluaineissa on oikein käytettynä paljon muitakin positiivisia asioita kuin tuoksu. Ne vähentävät oleellisesti sähköisyyttä, tekevät materiaaleista pehmeämmän tuntuisia ja paremmin likaa hylkiviä. Huuhteluaineiden käyttö voi antaa vaatteille lisää käyttöikää. Huuhteluainetta voi käyttää polyesteri-, polyamidi- ja akryyli-tekstiilien kanssa. Sitä ei tulisi käyttää urheilu- ja teknistenvaatteiden (gore-tex, dry-fit), pyyhkeiden, elastaania sisältävien tuotteiden (alusvaatteet yms), eikä farkkujen pesussa.

Pesu- ja huuhteluaineiden annostelussa kannattaa ehdottomasti noudattaa ohjeita. “About tän verran” -annostelu on yhtä paha virhe pyykinpesussa kuin leivonnassakin. Aineiden määrää on syytä vähentää, mikäli pyykkiä on vähän. Suomessa vesi on kaiken lisäksi niin pehmeää, että pesuainetta tarvitaan hyvin vähän. Jatkuvan pyykkäämisen ohella tulisi muistaa, että pesukone itsekin kaipaa pesua ainakin pari kertaa vuodessa. Lisäksi pesukoneen luukku tulisi aina jättää auki, ettei rumpu homehdu. Käsi ylös kuinka monella jäänyt luukku kiinni ja haju avatessa ollut k-a-r-s-e-a.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuten edellä tuli mainittua meillä kaikilla on varmasti omat pyykkirutiinimme, mutta onko mahdollista, että meillä olisi eri perusteita sille, miksi pyykkiä pesemme? Ennen tuotelanseerausta Lenor ja TNS SIFO tutkivat tuoksujen vaikutusta ja merkitystä Pohjoismaissa. Tässä “Tuoksuraportissa” tuli hyvin ilmi myös meidän suomalaisten mietteitä pyykinpesusta. Esimerkiksi 53% ruotsalaisista pitää vastapestyn pyykin tuoksua tärkeimpänä syynä pestä pyykkiä, kun taas Suomessa valtaosa pesee vaatteitaan niiden likaisuuden vuoksi. Ehkä tämä kertoo siitä, että täällä suositaan enemmän niitä hajustamattomia pesuaineita? Tai ehkä suomalaiset ajattelevat pyykinpesua hyvin kirjaimellisesti? Jos joku on likainen, se tulee pestä. Olisi kiva kuulla mikä teillä on pääsyy siihen, että pyykkikone pyörähtää käyntiin?

Itse laitan niin vaatteet kuin kodin tekstiilitkin koneeseen heti kun niihin tulee jokin tahra tai ne tuoksuvat epämiellyttävältä. Voisi siis sanoa, että minun perusteeni pestä ovat yhtälailla sekä lika että haju. Lakanat vaihdan kerran viikossa. Lakanoissa minulle erityisen tärkeää on se puhdas tuoksu ja siitä syystä niitä pestessä käytänkin pienen tilkan huuhteluainetta. Ei ole mitään ihanempaa kuin sujahtaa vasta pestyihin, hyvältä tuoksuviin lakanoihin illalla. Ja mikä sen parempaa, jos tämä tuoksu säilyy myös seuraaviin iltoihin.

Lenorin valikoimista löytyy seitsemän eri tuoksuista huuhteluainetta mm. hyvin hellävarainen ja miedolta tuoksuva Gentle touch sekä tuoksunsa pidempään säilyttävät Gold Orchid ja Topaz & Magnolia. Itse pääsin tutustumaan Lenorin huuhteluaineisiin myös muussa kuin pyykinpesun yhteydessä. Nimittäin suunnittelin pakkausten inspiroimana huiviin kuosin. Palataan tähän aiheeseen hieman myöhemmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TÄSTÄ LÄHTIEN VAATEHUOLTOON LIITTYVÄT POSTAUKSET LÖYTYVÄT CLOTHING CARE -TAGIN ALTA!

Ensi kerralla käydään läpi mm. pesumerkkejä! Ideoita ja toiveita tähän postaussarjaan otan mielelläni vastaan 🙂

XOXO
signature

What do you think?

13 Comments
  • Sanna
    October 22, 2014

    Kiitos tästä postauksesta, odotan myös innolla tulevia aiheeseen liittyviä! Mulla olisi kysymys koskien urheiluvaatteita; paljon liikkuvana pyykkiä tulee paljon ja varsinkin hikisiä, teknisistä materiaaleista, tehtyjä vaatteita tulee pestyä usein. Olisiko sinulla/muilla lukijoilla vinkkejä miten pinttyneen, tunkkaisen (hien) hajun saisi urheiluvaatteista pois? Saman ole huomannut vaatteiden kohdalla, jotka eivät ole edes kovin vanhoja ja kunnolla hikoiltuja vain pari kertaa. Kovin korkeita lämpötiloja en viitsi käyttää, sillä tahdon myös säilyttää treenivaatteiden kunnon ja elastisuuden. Hyvä pesuaine merkki? Ehdotuksia? 🙂

    • annah
      October 23, 2014

      Vettä 5-6litraa ja etikkaa joku desi,liuota urheiluvaatteer noin 10min ja sit normipesu koneella. Auttaa hienhajuisiin vaatteisiin! 🙂

      • Kaisa
        October 23, 2014

        Etikasta mäkin oon kuullut! Hyvä tietää, että tommosessa suhteessa sitä kannattaa sekoittaa veteen 🙂

    • Kaisa
      October 23, 2014

      Kiva kuulla 🙂 näitä tipahtelee blogiin aina välillä tästä eteenpäin. Tuohon pinttyneeseen hajuun vinkkaisin etikkaa, jota pari muutakin on täällä ehdottanut. Lisäksi suosittelen laittamaan vaatteet aina heti urheilusuorituksen jälkeen ulos tuulettumaan, jos siihen on mahdollisuus 🙂

  • Mia
    October 22, 2014

    Hei! Minä tykkään myös tuoksuvista puhtaista lakanoista ja tuoksuvasta pyykistä. Lapseni takia aikoinani jouduin lopettamaan huuhteluaineen käytön ja muutenkin siirtymään pesupähkinöihin ja vastaaviin. Kokeilin etikkaa huuhteluaineena ja se toimi hyvin. Haluan myös ajoittain tuoksua pyykkiini niin sekaan laitan tuoksua tuomaan luomu eteerisiä öljytippoja. Tämäkin toimii erinomaisesti. 🙂

    • Janique
      October 22, 2014

      Pakko vinkata, sillä olen itse kokenut tämän tuotteen hyvin hyödylliseksi. Suosittelen ehdottomasti vanish-pulveria tunkkaisen hajun poistamiseen! Vanish on tietty tunnettu tahranpoisto-ominaisuuksistaan, mutta olen huomannut sen poistavan myös epämiellyttävää hajua. Ja jostain syystä paremmin toimii nimenomaan pulveri, ei neste!

      • Kaisa
        October 23, 2014

        Mä oon käyttänyt vanishia pahimpiin likatahroihin ja sillä kyllä lähtee aivan kaikki puhtaaksi. Pitääkin pitää mielessä tää haju-juttu myös!

    • Kaisa
      October 23, 2014

      Hei tosi hyviä vinkkejä ja myös ekologisia! Mä oon joskus meinannu testaa pesupähkinöitä, mutta sitte pitäytyny tutuissa aineissa. Täytyy joskus vertailun vuoksi kokeilla!

  • reetta
    October 23, 2014

    Itse en käytä ollenkaan huuhteluainetta, mikä on peräisin kotoa koska äitinikään ei ole sitä oikein koskaan käyttänyt. Voisihan sille toisaalta olla käyttöperusteita. Yksin asuessani pyykkään kuitenkin tosi harvoin ja lajittelu tapahtuu värin ja lämpötilan perusteella, joten yleensä jokainen koneellinen sisältää esimerkiksi urheiluvaatteita, mitkä sitten estää huuhteluaineen käytön. Mulle on myös ehdoton kriteeri se, ettei pyykinpesuaineet tuoksu miltään! Äitini on hajuallergikko, minkä takia koko elämäni vaatteet on olleet puhtaina ns. hajuttomia, eli minusta puhtaalle tuoksuva vaate tuoksuu ‘puhtaudelle’ eikä tuoksulle 😀 Vaikea selittää! Mua häiristee jos vaatteeni on muualla (esim lomalla) pesty pesuaineella jossa on haju mukana, vaikken itse hajuallergikko olekkaan. Tästä on ollut monia keskusteluja kaverien kanssa jotka taas ‘pitävät’ tästä puhtaan pyykin hajusteellisesta hajusta!

    • Kaisa
      October 23, 2014

      Toi on kyllä niin totta, että sitä on niin tottunut siihen omaan pyykin tuoksuunsa (tai tuoksuttomuuteensa), että jos joku toinen pesee mun vaatteita, niin ne tuoksuu ihan oudolta 😀 hassua! Mutta joo, näinhän se yleensä menee, että tällaiset rutiinit kuin pyykinpesu periytyvät yleensä vanhemmilta ja sitä seuraa totuttuja tapoja oli allergiaa tai ei 🙂

  • tuuli
    October 23, 2014

    Pesen vaatteet, kun ne likaantuvat, muutoin pyrin huoltamaan esim neulepaitoja tuulettamalla. Minulle puhtaan pyykin tuoksu on tuoksuttomuus. En pysty käyttämään tuoksun vuoksi huuhteluainetta ja pesuainestakin valitsen aina tuoksuttoman. Varsinkin nukkuminen lakanoissa, jotka tuoksuvat (tai minusta jopa haisevat) pesuaineelle, on lähes mahdotonta, päänsärky uhkaa.

    • Kaisa
      October 23, 2014

      Tätä juuri tarkoitin, meillä on niin eri mielipiteet pyykinpesussa etenkin tuoksujen ja hajusteiden suhteen. Minä taas rakastan nukkumista “kukkaistuoksussa”.

  • karita
    October 24, 2014

    Yksin asuvana pyykkiä tulee pestyä yleensä vasta silloin kun puhtaat alusvaatteet loppuvat kesken 😀 koneellinen pyykkiä kertyy todella hitaasti, etenkin kun työvaatteet pestään työpaikan toimesta… eli pyykkääminen on lähinnä pakkopullaa!

Previous
Ponytail returns