*Kaupallinen yhteistyö Eurokangas

Ne klassiset, useimmiten esitetyt kysymykset talonrakentajille: “Onko teidän koti jo valmis?” ja “Mitä tekisitte toisin?“.

Olen valehtelematta vastannut näihin kysymyksiin kymmeniä, ellen satoja kertoja. Hermostuneen naurun kera kerron aina, mitä kaikkea tekisimme nyt toisin. Hermostuneen siksi, että vaikka tiesin jo etukäteen, että ensimmäisestä talosta on käytännössä mahdotonta tehdä täysin onnistunuttta (aina tulee pikkuisia tai vähän isompia kämmejä tai mieli muuttuu), niin silti elättelin toivoa, että me onnistuisimme. Nämä kolme vuotta täällä ovat kuitenkin osoittaneet, että olimme rakennuttajina ihan raakileita. Onnistuimme kyllä ensikertalaisiksi hyvin, mutta jos joskus rakentaisimme toisen talon, niin moni asia tulisi huomioitua paremmin.

Kuten vaikkapa verhot. Samaan aikaan on todella uskomatonta, ettemme uhranneet niille kunnolla edes ajatusta rakennusvaiheessa, mutta toisaalta myös hyvin ymmärrettävää, sillä talomme oli yksi valtava palapeli eikä resurssimme yksinkertaisesti riittäneet kaikkeen. Lykkäsimme mm. verhojen hankintaa myöhemmiksi, sillä ajatuksella, että “katsotaan sitten tarvitaanko niitä”. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin nyt kertoa, että kyllä tarvitaan. Paitsi, että verhot tuovat kodikkaan tunnelman, ovat ne myös asumismukavuustekijä monella tapaa. Tekstiilit tunnetusti vähentävät huoneiden kaikumista ja rytmittävät kivasti sisustusta. Yksi iso asia, johon emme osanneet varautua oli se hillitön lämpö ja kirkkaus, joka puskee meillä aurinkoisina päivinä etelätontilla sisälle. Pari kesää sitä kärvisteltiin, mutta sitten tuli stoppi. Asialle oli tehtävä jotain.

Viime keväänä päätin aloittaa projektin nimeltä “Verhot” ja miettiä koko taloon pala palalta täydellisen verhosuunnitelman. Minkälaisia, mallisia, värisiä ja ominaisuuksia omaavia verhoja kukin huone tai tila tarvitsisi. Koska suunnitelma oli lopulta kuin yksi iso sillisalaatti ja mitat hyvin vaihtelevia, päätin suunnata Eurokankaaseen, jossa olen aikaisemminkin teettänyt onnistuneesti meidän vanhaan kotiin mittatilausverhoja. Heiltä saa asiantuntevaa palvelua joka askeleella, kotimaisen ompelutyön sekä myös mittaus- ja asennuskäynnit kotiin tarvittaessa. Kotkan Eurokangas on minulle hyvin tuttu paikka, sillä sieltä olen vuosien aikana ostanut myös monet kankaat ja tarvikkeet erilaisiin vaate- ja tuunausprojekteihin. Tuttujen myyjien kanssa tulee monesti vaihdettua useampikin sana. Aina yhtä kiva asioida siellä, kun tietää, että palvelun (ja tuotteiden) laatu on taattu! Näin oli myös tällä kertaa.

Päädyimme nyt ensimmäiseksi hankkimaan verhot alakerran isoon yhtenäiseen tilaan. Keittiö ja olohuone kaipasivat verhoja tuomaan kodikkuutta ja mietimme myös niitä korkealle hirsiseinälle. Totesimme kuitenkin, että hirsi on jo itsessään niin kaunis pinta ja kotimme “väriläiskä” ettemme halunneet lähteä sitä verhoamaan. Sen sijaan korostimme sitä rajaamalla alkuperäisen hirren sävyiset seinät vaaleilla verhoilla keittiön ja olohuoneen puolelta. Näin tilaan syntyi mielestäni vieläkin parempi rytmiikka ja verhot näyttävät siltä, kuin ne olisi ihan oikeasti suunniteltu tähän jo silloin rakennusaikana. Kangasverhojen lisäksi akuuttitarve oli verhoille, jotka toisivat helpotusta liialliseen kirkkauteen ja kuumuuteen erityisesti kesäaikaan. Päädyimme siis samalla kertaa hankkimaan myös screenit (jotka vilahtavat näissä kuvissa) merenpuolen ikkunoihin. Ne ovat olleet todellinen pelastus meille, mutta kerron niistä lisää hieman myöhemmin.

Palataan sen sijaan nyt näihin kuvassa näkyviin verhoihin, jotka ovat siis identtiset keittiössä ja olohuoneessa. Ihan ensimmäiseksi tilasimme Eurokankaalta vahvat peruskiskot kattoon. Halusimme niiden olevan mahdollisimman vähäeleiset, mutta kuitenkin lujat ja kestävät. Nämä sulautuvat hyvin kattoomme ja olivat helppo kiinnittää. Instagramin puolelle tein pienen videon verhokiskojan ja itse verhojen asennuksesta, eli jos sellainen kiinnostaa, niin se löytyy sieltä!

Kiskojen jälkeen lähdin tutkimaan verhokangas vaihtoehtoja. Halusin jotain läpikuultavaa ja suhteellisen kevyttä, mutta en mitään rimpulakangasta, vaan ryhdikkään ja kauniisti laskeutuvan. Haasteita tähän toi myös ikkunoiden ja seinien leveys, joten päädyimme heti katselemaan tuplaleveitä kankaita. Halusin verhojen ehdottomasti olevan yhtenäiset ja näin ollen tuplaleveys oli ehdoton kriteeri. Toinen iso kriteeri oli täydellinen vaalea sävy. En halunnut liian kylmää tai kellertävää valkoista. ASSOS-nimisestä tuplaleveästä (320cm) kankaasta löytyi useampia vaalea sävy ja lopulta myös se täydellinen meille (A202). Värisävyn päättäminen myymälässä olisi ollut todella haastavaa, mutta onneksi Eurokankaalta on mahdollisuus panttia vastaan saada kangasfiileri kotiin mallailtavaksi. Suosittelen ehdottomasti käyttämään tämän mahdollisuuden hutien välttämiseksi. Kankaat ja sävyt käyttäytyvät hyvin eri tavoin eri valoissa/tiloissa ja siihen, miltä ne juuri sinun kotona ja juuri siinä yhdessä huoneessa näyttävät on hyvin yksilöllistä.

Kankaan lisäksi meidän oli vielä päätettävä tietysti verhojen mitat ja se millaisella kiinnityksella verhot tulisivat kiskoon. Minulle aavistuksen ylipitkät verhot ovat aina olleet ne parhaimman näköiset, enkä voi sietää, jos verhojen ja lattian väliin jää pienikin hajurako. Millilleen lattiatasoon mitoitetut sen sijaan ovat hyvin virallisen oloiset ja nyt kaipasin enemmän rentoutta ja kodikkuutta. Ehkä toimistolle voisin valita tuon täsmämitan. Mikä teidän mielestä on se ihanteellinen verhojen mitta? 🙂

Kiskojen kanssa vaihtoehdoksi jäi tosiaan nauhakiinnitys ja valittavana oli joko kynälaskosnauha ja aaltomainen wave-nauha. Tässä ei ollut sen kummemmin miettimistä, sillä molemmat sekä minä että mieheni olimme heti aaltomaisen kannalla. Ja voi vitsit miten paljon tuosta pidänkään. Wave-nauhaan tulee verhokoukkuja ja niiden tiheys määrittää sen kuinka iso “aalto” verhoon syntyy. Tämän voi itse määritellä kotona verhoja asentaessa. Wave-muoto taas itsessään syntyy napsauttamalla koukut paikoilleen vuorotellen eri suunnista. Tätä on vaikea näin kirjallisesti selittää, mutta Instagramin puolen videostani sen hahmottaa paremmin.

Nyt on tämä tila verhojen osalta valmiina ja itse talokin taas askeleen lähempänä valmista, vaikka täysin valmis talo tuskin koskaan tulee olemaan. Viitaten tuohon alun toiseen kysymykseen onko kotimme jo valmis, niin en rehellisesti usko, että (kenenkään) talo tulee koskaan tuntumaan täysin valmiilta. Omakotitalossa on aina jotain fiksattavaa ja vaikka sitä ehtisikin kaiken tehdä, niin sitten tulee uusia fiksattavia ja siihen päälle vielä maun muuttuminen jne.

Nyt nautimme kuitenkin tästä tilanteesta, uusista verhoista ja tulevasta joulusta. Äsken katselin joulukuusta ja mietin, että yhdessä verhojen kanssa täällä tuntuu kyllä jo taas todella paljon kodikkaammalta kuin vaikkapa viime jouluna. Verhot kyllä viimeistelvät kauniisti tilan kuin tilan.

Tästä tuli muuten mieleen, että lahjakortti Eurokankaaseen on varmasti mieluisa joululahja monelle, varsinkin jos haaveissa on juuri uudet verhot.

 

XOXO
signature

What do you think?

Previous
Vinkkejä ahdistukseen ja paniikkiin
Verhot viimeistelevät kodin