*Yhteistyössä Reima
Nyt kun olen päässyt näiden materiaalivinkkauspostausten makuun, niin mietin, miksi en toteuttaisi jotain lasten näkökulmastakin? Oman pukeutumiseni lisäksi kun joudun joka päivä pohtimaan myös sitä, mitä laittaa lapselle päälle. Kesäaikaan se ei aiheuta sen kummemmin päänvaivaa, mutta heti ilmojen viiletessä alkaa pohdinta.
Kuinka monta kerrosta? Mitä materiaaleja? Pärjääkö hän samalla varustuksella päiväkodin pihalla aamulla kuin iltapäivällä? Toki tässä kohtaa päiväkodin tädit auttavat ja valitsevat minun tuomista vaatteista ne säähän sopivimmat, mutta silti se on jokaisen vanhemmat tehtävä hankkia ne otollisimmat asut. Meidän tyttö on suhteellisen palelevaa sorttia, joten alan jo hyvissä ajoin syksyllä kerrostamaan vaatteita. Hän on myös aika tarkka siitä etteivät vaatteet vaan kutita tai ole kurtussa, joten pyrin valitsemaan sellaisia kerroksia, että ne pysyisivät mukavasti paikallaan haalarin alla ja olisivat miellyttäviä ihoa vasten.
Yhteistyössä Reiman kanssa pääsin tutustumaan heidän alus- ja välikerrastotarjontaan. Forumin myymälässä yhdessä mukavan ja asiantuntevan henkilökunnan kanssa valitsimme minille sopivat alus- ja välikerrastot. Niiden inspiroimana lähdin kirjoittamaan teille tätä vinkkipostausta lasten talvipukeutumiseen.
Palelevat alueet
Ensin kannattaa pohtia mitkä ovat ne alueet, jotka palelevat eniten. Luonnollisesti ensimmäisenä palelevat korvat, nenä, posket, sormet/varpaat, mutta kannattaa myös tarkkailla paleleeko lapsi helposti päästä, käsivarsista tai vaikkapa jaloista. Palelemiseen on aina kaksi syytä; riittämätön vaatetus ja fyysinen passiivisuus. Molempiin emme voi aina vaikuttaa ja siksi esimerkiksi maassa istuva taapere tarvitsee varmasti enemmän lämpöisiä kerroksia alavartalolle kuin juosten liikkuva isompi lapsi.
Palelemisesta löytyy satavarmasti myös yksilöllisiä eroja, joten sen takia on mahdonta antaa mitään tarkempia ohjeita lapsen pukemiseen. Se paras ja toimivin yhdistelmä löytyy kokeilemalla. Jotain hyviä nyrkkisääntöjä kuitenkin löytyy ja niitä kannattaa ehdottomasti noudattaa. Yksi niistä on oikeaoppinen kerrospukeutuminen.
Kerrospukeutuminen, miten pukea lapsi oikein?
Lasten kerrospukeutumisessa talvella pätee ihan samat säännöt kuin aikuisillakin. Tärkeää on minimoida hikoilu ja estää tuulen pääsy vaatteiden läpi. Alimmaksi tarvitaan kosteutta iholta siirtävä asu ja välikerrokseksi lämmittävää fleeceä tai villaa. Niiden ja päällimmäisen kerroksen väliin on hyvä jäädä hieman ilmaa eli ns. lämmin ilmakerros. Kerrosten määrää kannattaa säädellä vallitsevan säätilan mukaan.
Helposti voisi luulla, että mitä enemmän kerroksia, niin sitä lämpimämpi, mutta todellisuudessa kerrospukeutumisesta ole mitään hyötyä, jos päällimmäinen kerros ei pidä tuulta. Silloin lämmin ilmakerros ei pysy vaatteiden alla, vaikka vaatteita olisi kuinka paljon. Materiaalivalinnoilla on siis väliä. Alta löydätte infoa alus- ja välikerrastoon hyvin sopivista materiaaleista.
Villa
Kun halutaan alus- ja välikerrastoon lämmin ja hyvin kosteutta imevä materiaali, käännytään lähes poikkeuksetta villan puoleen. Se mielletään usein pelkäksi talvimateriaaliksi, mutta se toimii myös kesällä, koska se säätelee lämpöä automaattisesti. Talvella se tuntuu lämpöiseltä ja kesällä viileältä sekä hengittävältä. Villa pystyy imemään itseensä jopa 40% oman painonsa verran kosteutta. Se on myös luontaisesti antibakteerinen ja sillä on kyky puhdistaa itse itsensä. Usein pelkkä tuuletus riittää villan puhdistamiseen.
Alusasuksi lapsille (ja aikuisille) sopii parhaiten merinovillainen asu. Kuten muutkin villat se siirtää erinomaisesti kosteutta ja lämmittää märkänä, mutta se ei kutita eikä myöskään ala haista. Minille valitsimme alusasuksi Reiman villa-aluskerrasto Kinsein, joka on valmistettu merinovillan ja Tencelin sekoitteesta. Vaikka koen, että 100% merinovilla asu toimisi myös ihan loistavasti, tämä Tenceliä sisältävä sekoite on mielestäni vielä parempi lapsella.
Mikä ihmeen TENCEL?
Tencel (Lyocell) on muuntokuitu, jonka raaka-aine saadaan eukalyptuksesta. Se on hyvin ekologinen materiaali uusiutuvan raaka-aineensa ja valmistusprosessin puolesta, joka on ympäristöystävällisempi kuin muiden muuntokuitujen.
Tencelin parhaita ominaisuuksia on lujuus, hyvä mittapysymyys sekä villan tavoin hyvä kosteustasapainon säätelykyky. Tencelin tuntu on hyvin pehmeä, täyteläinen ja silkkinen. Tästä syystä se tekee merinovillasekoitteesta vieläkin mukavemman lapsen iholle. Vaate myös laskeutuu Tencelin ansiosta kauniisti, eikä rypisty.
Fleece
Välikerrasto voi aluskerraston tavoin olla villaa, mutta siinä käytetään myös paljon fleeceä. Polyesterista valmistettu fleece on voimakkaan nukkauksen ansiosta erityisen lämmin sekä pehmeä. Sen parhaita puolia ovat materiaalin keveys, lämmittävyys sekä nopea kuivuminen. Itse tykkään käyttää nimenomaan fleecea välikerroksissa sen mukavan ja pehmeän tunnun ansiosta. Aikaisemmin minillä oli käytössä fleecehaalari, mutta nykyisin olen todennut takin ja housut toimivammaksi. Reiman Vikkelin fleecetakissa on hyvä, aavistuksen pidempi takaosa. Housuiksi valitsimme neutraalin väriset Argelius-housut.
Asustevinkit pakkaseen?
Kuten alussa totesin ensimmäisenä palelevat kehon ääriosat, varpaat, sormet ja pää. Ne kannattaa kuitenkin yrittää suojata hyvin pakkaselta, koska ääriosien pysyminen lämpöisenä estää myös muuta kehoa kylmettymästä. Olettaen, että kerrospukeutuminen on onnistunut.
Hatut
Vallitsevasta säätilasta riippuen niin fleece, villa, kuin vettähylkivät materiaalitkin ovat lasten talvihatuissa hyviä. Tärkeää on huomioida vuorimateriaali, että mahdollinen hiki pääsee siirtymään kankaan läpi tai se imee sen itseensä. Kannattaa myös tarkistaa, että pipot pitävät tuulta ainakin korvien kohdalta, kuten tässä Reiman Varpunen-nimisessä villapipossa. Pienempien lasten hatuissa olisi hyvä olla nauhat, joilla pipo pysyy paikallaan. Ainakin meidän tytöllä on päiväkodin pihalla niin vauhdikas meno, että tavallinen pipo on kaukana korvien yläpuolella, kun äiti saapuu hakemaan 😀
Hanskat
Perinteinen valinta lasten talvihankoiksi ovat toppahanskat ja hyvä näin. Ne yksinään saattavat kuitenkin olla liian kylmät ja siksi välilapaset ovat paikallaan. Niiden olisi hyvä olla villaa tai villasekoitetta, kuten esimerkiksi nämä kuvissa näkyvät Stig-lapaset. Varpaat pysyvät lämpöisinä säähän sopivien kenkien ja perinteisten villasukkien avulla.
Kaulurit
Kehon ääriosien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kaulan alue on myös lämpöisen kerrosten suojassa. Kypäräpipolla hoitaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, mutta jos lapsi vihaa yhtä paljon kypärähattuja kuin meidän neiti, on parempi turvautua kauluri+hattu yhdistelmään. Sekä fleece että merinovillaiset kaulurit toimivat mielestäni loistavasti. Kun mini oli pienempi suosin merinovillaista pään yli pujotettavaa, mutta viime talvesta lähtien meillä on ollut käytössä tämä Reiman Dollart-kauluri, jonka saimme nyt uudessa pinkin sävyssä. Mini oli tietysti aivan haltioissaan, kun tylsä musta vaihtui prinsessoille sopimaan pinkkiin. Tarrakiinnityksen ansiosta lapsen on myös helppo riisua se itse.
Kaikki kuvissa näkyvät tuotteet on linkattu postaukseen, lisää Reiman tuotteita löydätte heidän nettikaupasta.

What do you think?
You must be logged in to post a comment.