Vinkkejä yrittäjälle ja freelancerille

Bloggaajan tulevaisuus” -postauksen yhteydessä yksi teistä kysyi olisiko minulla antaa yrittäjänä vinkkejä. Jäin miettimään asiaa ja havahduin siihen, miten valtavasti olen oppinut viimeisen parin vuoden aikana. Ennen yrittäjyyttä en tiennyt näistä asioista paljoakaan. Minulla ei ollut kokemusta, mutta halua oppia kyllä.

Päätin lähteä kirjaamaan ylös neuvoja, joista uskon olevan apua monelle yrittäjälle ja freelancerille sekä myös niille, jotka sellaisesta haaveilevat. Perustamisasiat jätin tässä kohtaa pois, koska muuten tästä postauksesta olisi tullut aivan liian pitkä.  Toiminimen perustamisesta löytyy paljon tietoa useammaltakin sivustolta, joten googlettamalla tärppää varmasti.

Vinkkejä yrittäjälle ja freelancerille

 

Testaa ideaasi

Se, että perustat yrityksen ja sinulla on hyvä, toimiva tuote tai palvelu ei riitä. Tarvitset tarinan. Miksi juuri sinun tuote/palvelu myisi? Miten erotut joukosta? On erittäin kannattavaa tehdä pientä taustatutkimusta siitä, onko tarjoamallesi kysyntää? Mikä on se kohderyhmä, joka siitä kiinnostuu ja millä hinnalla? Loppujen lopuksi kaikessa yrittäjyydessä on kysymys bisneksestä. Pidä siis koko ajan mielessäsi MITÄ myyt, MITEN myyt ja KENELLE myyt. Ota asiakkaat mukaan ja kuuntele heitä. Tee tuotteesta ja/tai palvelustasi niin haluttava, että sen perään kysellään.

 

Pidä päivärytmi

Tämä on tärkeä ja ainakin itselleni välillä vaikeuksia tuottava asia. Vaikka teet kotona töitä, on hyvä pyrkiä säilyttämään jonkinlainen päivärytmi. Se takaa usein tehokkaamman työskentelyn ja silloin pystyty paremmin erottamaan työajan vapaa-ajasta. Hyviä keinoja ylläpitää rytmiä on tehdä jokaiselle päivälle to do-listat ja esimerkiksi viikon ajalle tavoitteet. Jos tykkäät käyttää kalenterista, niin kannattaa yrittää kirjata siihen jokaiselle päivälle omat työaikataulusi ja merkitä kaikki lounaista lähtien. Työntouhussa sitä saattaa nimittäin unohtaa syödä.

 

Verkostoidu

Se, että teet kotona töitä on ok, mutta se, että jäät kotiin ei ole. Kotona tehtävien töiden lisäksi paras tapa edetä urallasi, edistää liiketoimintaasi ja mahdollisesti laajentua on verkostoitua. Joten tapaa ihmisiä, käy tapahtumissa tai siirrä vaikka työpisteesi joinakin päivinä kahvilaan. Ole myös rohkea ja avaa suusi tilaisuuden tullen. Uusien konktatien luominen ja niiden kanssa verkostoituminen on aina eduksi ja useimmiten sen kautta avautuu uusia mahdollisuuksia.

 

Osallistu

Kun olet onnistunut luomaan kontakteja, vie yhteistyö heidän kanssaan seuraavalle asteelle. Ole aktiivinen ja lähde mukaan toimintaan. Ota osaa yhteisiin projekteihin tai hankkeisiin tai lähde itse kehittämään yhteistyötä. Kyseenalaista kilpailuasetelma ja näe “kilpailijat” mielummin voimavarana. Joskus voit olla vahvemmilla yhdistettyäsi voimat ns. kilpailijan kanssa kuin toimiessasi yksin.

 

Ulosanti ja kanavat

Mieti tarkkaan minkälaisen kuvan annat itsestasi (=yrityksestäsi) ulospäin. Visuaalinen ilme on usein se, joka antaa ensimmäinen kuvan yrityksestä ja yrittäjästä. Suunnittele siis oma graafinen ilmeesi huolellisesti, hanki ajoissa käyntikortit, mieti mihin kanaviin sinun kannattaa panostaa. Toimitko verkossa vai onko sinulla kivijalkamyymälä/tila. Verkkokaupan yleisilme ja käytettävyys ovat yhtä tärkeitä asioita kuin myymälän viihtyvyys. Kysymys kuuluukin ovatko ne sellaisia paikkoja asioida, että sinne haluaa palata uudelleen?

Omien markkinointikanavien valitsemiseen ja panostamiseen käyteytty aika maksaa yleensä itsensä takaisin. Joku lähtee lumipallon lailla liikkeelle blogeista, toinen singahtaa tähtiin Instagramin kautta. Toisiin toimii Facebook-mainonta, toisiin ehkä klassisemmat lehtimainokset tai radiomainonta. Tunnustele, kokeile ja löydä parhaat kanavat itsellesi. Itse olen nähnyt erittäin läheltä somen voiman ja uskon, että sitä voidaan ja tullaankin hyödyntämään monessa. Jos yritystäsi on mahdollisuus lähteä viemään eteenpäin bloggaajien avulla, kannattaa rohkeasti kontaktoida ja neuvotella. Rohkea kysyy myös apua siihen, kuka voisi olla se oikea bloggaaja/t hänen tapauksessa ja millainen yhteistyömalli olisi toimivin.

 

Huolehdi ja varaudu

Kaikkeen yrittämiseen kuuluu tietyt riskit, mutta ennakoimalla ja tekemällä asiat huolellisesti vältyt monilta harmeilta. Alkuun harvemmin saa mitään kummoisia tuloja, joten kannattaa hakea starttirahaa yms. jotta pääset alkuun. Riippuen hieman alasta ja yrityksen tarjoamista tuotteista/palveluista rahavirran syntyminen saattaa ottaa aikaa. Alusta lähtien on kuitenkin pidettävä huoli maksettavista veroista, vakuutus- sekä sosiaalimaksuista.

Hintaa määritellessä on otettava huomioon mitä kaikkia kuluja sinulle syntyy. Esimerkiksi matkakustannukset saattavat välillä nousta yllättävänkin korkeiksi ja ne on joissain tapauksissa hyvä laskea mukaan myyntihintaan. Välillä yritystoiminta kukoistaa ja freelancerilla riittää töitä, mutta myös niihin huonompiin aikoihin kannattaa varautua. Epäsäännöllisyys töiden ja sitä kautta sisään tulevan rahan määrässä mitattuna on tavanomaista. Kun säännöllistä kk-palkkaa ei ole, on osattava ennakoida mahdolliset tulevat huonommat ajat.

 

Sopimukset

Tästä aiheesta on meillä kotona jauhettu aika pitkät keskustelut ja mieheni on iskostanut päähäni hyvinkin tiukasti periaatteen, että kaikki sopimukset tehdään KIRJALLISENA. Liian usein kuulee niitä tarinoita, joissa on suullisesti sovittu ja sitten asiat eivät olekaan menneet ihan niin kuin puhuttiin. Siinä kohtaa on vaikea lähteä taistelemaan sana vastaan toisen sanaa. Tekemällä kirjalliset sopimukset, joiden sisällön molemmat osapuolet ymmärtävät, varmistat, että molemmat osapuolet tietävät omat velvoitteensa. Samalla annat myös ammattimaisen kuvan itsestäsi. Sopimuksessa kannattaa olla kirjattuna ainakin hinta ja ehdot. Käytä tarvittaessa apuna asiantuntijaa sopimusten laatimisessa.

 

Itse ei tarvitse osata kaikkea

Tämä on myös tärkeä asia, vaikka yksin tässä pääasiassa toimitaankin. Tyhmä ei ole se joka kysyy, vaan jättää kysymättä. Neuvoa ja apua kannattaa siis pyytää, jos sitä on tarjolla. Joitakin asioita kannattaa myös harkita ulkoistettaviksi. Esimerkiksi hyvä kirjanpitäjä voi olla suuri pelastus.

 

Usko omaan tekemiseesi

Jos olet valinnut yrittäjyyden polun tai toimit freelancerina, niin hienoa! Se kertoo siitä, että sinulla on usko omaan tekemiseesi ja ideaasi, pidä siitä kiinni. Yrityksen perustaminen mahdollistaa imagon rakentamisen ja profiloitumisen. Lähde siis kasvattamaan brändiä, joka kuvastaa juuri niitä ajatuksia ja ideoita, jotka sisältäsi kumpuavat. Älä turhaudu, jos alkuun yrittäminen tökkii ja tuloksia ei näy heti. Läpilyöminen, jos sellainen onnistuu, voi ottaa aikaa. Yrittäjyys vaatii kovaa työtä, mutta on myös omalla tavallaan erittäin palkitsevaa ja vapauttavaa.

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Marika
  April 5, 2017

  Itselläkin on kohta jo pari vuotta yrittäjän elämää takana ja voin allekirjoittaa jokaisen kohdan, mistä osuvasti kirjoitit. 🙂 Erityisesti verkostojen merkitystä ei voi koskaan korostaa tarpeeksi. Toinen asia, mikä itseni ja meidän yrityksen on pelastanut monessa kiperässä tilanteessa on osaava kirjanpitäjä. Itsellä ei ole erityistä osaamista sillä alalla ja kaikki verotusasiat ovat varsin monimutkaisia erityisesti jos mukaan tulee laskutusta ulkomailta. Taitava ja aktiivinen kirjanpitäjä on monessa kohdassa ollut kultaakin kalliimpi.

  Vaikka tämä yrittäjyys on välillä tuskaista ja tuntuu siltä, että olisi helpompi olla vain jonkun muun luona töissä, niin viimeiset pari vuotta ovat opettaneet minulle todella paljon sekä itsestäni että yrityksen pyörittämisestä. Päivääkään en vaihtaisi pois ja olen todella kiitollinen kaikista upeista asioista, mitä tämä yrittäjyys on minulle mahdollistanut. <3

  Tsemppiä yrittäjän arkeen ja kiitos vielä ihanasta ja inspiroivasta blogista. 🙂 Blogisi on yksi suosikkejani ja ihana henkireikä, jonne on kiva tulla nauttimaan kauniista kuvista ja laadukkaista jutuista.

  • Kaisa
   April 6, 2017

   Kiitos kovasti tästä kommentista <3 Tuli niin hyvä mieli 🙂 Ja ajattelen yrittäjyydestä kyllä aivan samoin kuin sinä, välillä sitä lyö päätä seinään, mutta 99% ajasta nauttii vapauksista yms. Kiitos vielä ja ihanaa kevättä sinne <3

Previous
Haaveena mini Löyly