Yrttiöljyinen focaccia

*Yhteistyössä Keiju-öljyt

SI MODA KEIJU 2015 5

Suomen Toscana löytyi hyvin yllättäen eräänä toukokuisena iltana meidän takapihan kalliolta. Ilmassa tuoksui vasta leivotun focaccian tuoksu, sää oli poikkeuksellisen lämmin sekä auringonlasku yhtä pehmeä ja kullansävyinen kuin Italian kukkuloilla.

Leipomispuuhiin ryhdyin, kun lähdin yhteistyössä Keiju-öljyjen kanssa kokeilemaan heidän kevään yrttiöljyuutuuksia. Näitä rypsiöljypohjaisia yrttiöljyjä löytyy kolmea eri makua ja omassa reseptissäni käytin tomaattilla, valkosipulilla ja basilikalla maustettua versiota. Öljyjä voi käyttää ihan vaan salaatinkastikkeena tai ruoanvalmistuksessa, mutta empiirisen tutkimukseni nojalla se sopii yhtä lailla myös suolaisiin leivonnaisiin. Focacciaan Välimeren sävytteinen öljy sopi kuin nakutettu.

Tässä hardcore focacciassa joutuu tekemään hieman enemmän töitä kuin tavallisessa, joka on siis naurettavan helppo muutaman raaka-aineen sekoitus. Tai oikeastaan tämä vaatii vain hieman enemmän kärsivällisyyttä herkkusuilta, koska taikinan tulee tekeytyä yön yli. Oli miten oli, lupaan, että tämä on vaivan ja odottamisen arvoista. Resepti löytyy alta.

SI MODA KEIJU 2015 2SI MODA KEIJU 2015 0SI MODA KEIJU 2015 6

Astetta vaativampi Focaccia (pellillinen)

n. 10 dl erikoisvehnäjauhoja //  ½ pkt hiivaa // 4 dl vettä // 1 dl Keiju yrttiöljyä // 1 rkl hunajaa // 1 dl valkoviiniä // 1 rkl merisuolaa

Murenna hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Lisää suola, hunaja ja noin puolet vehnäjauhoista koko ajan sekoittaen. Lisää loput jauhot, valkoviini ja yrttiöljy vuorotellen. Alusta taikinaa hetken. Se saa jäädä hieman tahmeaksi. Peitä kulho kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Huomio kulhoa valitessa, että taikina kohoaa reippaasti.

 

vuokaan/pinnalle

Keiju yrttiöljyä // merisuolaa // rosmarinin oksia

Peitä pelti leivinpaperilla ja voitele se yrttiöljyllä. Levitä taikina siihen päälle käsin painellen. Anna kohota liinan alla pari tuntia. Sipaise leipä kauttaaltaan yrttiöljyllä ja painele pintaan koloja. Rouhaise päälle merisuolaa ja revi siihen muutamat rosmariinin oksat.  Paista 225°C n. 25 minuuttia. Valele leipä vielä kertaalleen öljyllä. Yrttiöljyn maku on yllättävän voimakas, joten jos haluat miedomman version, niin korvaa yrttiöljy jossain kohtaa esimerkiksi Keijun maustamattomilla öljyillä.

SI MODA KEIJU 2015 4SI MODA KEIJU 2015 3SI MODA KEIJU 2015 1

Keijuöljyjen sivuilta löytyy lisää ideoita öljyjen käyttöön ja siellä voi myös osallistua reseptikilpailuun. Lähettämällä oman Keijuöljy-reseptisi täällä, voit voittaa lahjakortin Kokkiman-verkkokauppaan. Jaossa on viisi kappaletta 200 euron arvoisia lahjakortteja.

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Vinkkejä Pohjois-Italiaan?